събота, 28 декември 2013 г.

ЗАРАЖДАНЕ И ВЪЗНИКВАНЕ НА РЕНЕСАНСА

Ренесансът (от френски: Renaissance, „прераждане“), наричан също Възраждане, е културно движение, продължило приблизително от 14 век до 17 век. То възниква във Флоренция в края на Средновековието през следващите столетия се разпростира в Западна, Централна и Северна Европа. В по-общ смисъл понятието Ренесанс се използва и за историческия период.
Основните характеристики на културното развитие през Ренесанса са връщането към ценности и форми на гръцката и римската Античност в литературата, философията, науката и най-вече изкуството и архитектурата, развитието на линейната перспектива в живописта и постепенното реформиране на образователната система. Традиционно се смята, че тези промени в интелектуалния живот превръщат Ренесанса в рязък преход от Средновековието към Новото време.
Според преобладаващото мнение сред изследователите, Ренесансът започва във Флоренция през 14 век.[1] Съществуват различни хипотези за предпоставките, довели до това събитие, като повечето от тях го свързват с обществените и граждански условия в града, с политическото му устройство, с меценатската дейност на влиятелната фамилия Медичи,[2] или с имиграцията на византийски учени след Падането на Константинопол.[3][4][5]
Историографията, свързана с Ренесанса, е обширна и сложна, като сред историците се води и спор за целесъобразността на използването на самото понятие Ренесанс.[6] Някои изследователи поставят под въпрос възгледа за Ренесанса, като за период на културен напредък, разглеждайки го като време на песимизъм и носталгия по класическата Античност,[7] докато други акцентират върху приемствеността между Средновековие и Ренесанс.[8] Някои направо призовават за спиране на използването на понятието, като…

продължете от тук:
УИКИПЕДИЯ / РЕНЕСАНС

Здравейте приятели!


Добре дошли във "ВИРТУАЛНАТА ШКОЛА ПО БЪЛГАРСКА, СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА, ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ЛИЧНО ТВОРЧЕСТВО и ДРЕВНИ ЕЗИЦИ"!

Надявам се, това виртуално пространство за българска, световна литература, произведения и лично творчество, да Ви развълнува, хареса и да го посещавате редовно. :-)

Администратор и Модератор