четвъртък, 17 юли 2014 г.

ЛИТЕРАТУРЕН СТИЛ

   Съвокупност  от всички индивидуално проявени идейно-художествени особености в творчеството на писателя, като единство на характерното и частното в темите, идейното съдържание, художествения метод, жанровете на произведенията, образите, художествените средства и езика. Стилът в този смисъл е сложно явление, той обхваща както съдържанието, така и формата на литературните произведения и изразява  специфичната същност в художественото творчество на писателя.
Стилът е индивидуален, т.е., ражда се от автора и неговата способност да пише. Той се оформя не само от обема на прочетените книги, но и задълбочената работа върху творчеството на световните класици от всички времена.

    Трябва да се отбележи, че стилът се оформя и обуславя, от характерния исторически период, в който живее писателя, от своеобразието на конкретното време,  обществените отношения, от съответните литературни направления, до които се е докоснал, течения и борби в конкретния момент, и най-вече от личността на писателя, от неговия талант и умения, от способността му да наблюдава  живота във всичките му прояви, и категории, чрез индивидуалния начин на мислене, усещане, чувстване и т.н.; и най-вече умението да отрази с художествено майсторско слово, което е отражение на неговата оригиналност.

   Това означава, че стилът е отражение на мирогледа на писателя и от прийомите, и методите да отразява  действителността в конкретния исторически период в който живее; и разбира се социално-битовите отношения.
Именно стиловите качества и мирогледа на автора, му позволяват с творческата си индивидуалност, талант, и чрез майсторското слово да отрази и пресъздаде съответните художествени образи.

   Стилът се окачествява чрез текста, а написаното „носи” в себе си неговите качества. Индивидуално възприетото и оригинално преработеното преминава в текстово-езикова система. И стилът вече обединява специфичните езиково-текстови структури. (Из „Теория на литературата” – Пантелей Зарев)


   При отразяване на явленията от действителността се различават два основни стила на речта: логически  и образно-емоционален. Логическият стил на речта отразява обществената и природната действителност по разсъдъчен начин и си служи с изразни средства, които въздействуват предимно на разума и мисълта. Образно-емоционалния стил на речта отразява явленията на действителността картинно, нагледно, конкретно. Той се гради върху словесни средства, които влияят не само на разума, но раздвижват въображението, будят чувства и настроения.   Съществуват и колективни стилове: научен, художествен, публицистичен, административен, разговорен и др. Колективните стилове се развиват въз основа на връзките между хората в различни области на живота и върху особеностите на тези връзки.







вторник, 15 юли 2014 г.

Схема за рецензия на книга

Дори ако сте запален читател, като ориентировъчно, за рецензия на книга могат да направят по-лесно да се подготви този вид артикул за публикуване.

Литературен преглед срещу доклад на книга


Един от най-честите грешки, писатели начинаещите преводачи на свободна практика, когато се опитва да напише книга за преглед за първи път се представя парче, което да гласи по-скоро книга доклад. Без съмнение, вие сте написали много доклади, книги през прогимназия и гимназия. Това е естествено да искат да падне обратно на този формат, но това не е какъв е вашият редактор се търси.
Докато книгата доклад по принцип какво се случва в една книга, рецензия на книга включва Вашите лични мнения относно заглавието. Това може да включва елементи като:
  • Как се чувствате за избор на езика на писателя
  • Дали или не сте намерили знаци, за да бъде правдоподобен
  • Ако имате любим герой от книгата, това, което ти харесва, за него или нея
  • Ако сте намерили в заговор да бъде оригинална и забавна или скучна и предсказуема
  • Вашите мисли по темата на книгата
  • За документалните книги, вашето мнение за това дали или не на писателя е квалифициран експерт по темата
  • За документалните книги, ако видите някакви проблеми с представените факти
  • Сравнението на тази книга на други заглавия от същия автор
  • Сравнението на тази книга на други заглавия от автори, които пишат в същия жанр
  • Дали или не искате да бъдат готови да се препоръча тази книга на друг четец

Писане на схема за рецензия на книга


Общото съдържание за рецензия на книга е както следва:
  • Кратко въведение да ви прегледа, казва читателят на книгата е и дали не ви го препоръчвам
  • Това, което сте харесали за книгата, като се използват котировки, за да илюстрира си...


    продължете от тук: http://manset.od.ua