вторник, 21 януари 2014 г.

Нобелови лауреати за литература


Нобеловата награда за литература ( Nobelpriseti literature ) е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на Алфред Нобел. Тя се връчва ежегодно на писател, от която и да е страна, създал в областта на литературата най-забележителния труд с висши идеали. Наградата се присъжда с решението на Шведската академия, която обявява името на избрания лауреат в началото на октомври.

1901г.
РЬОНЕ СЮЛИ ПРЮДОМ
                           ( 16 март, 1839г., Париж, Франция – 7 септември 1907, Париж, Франция )

Рьоне Франсоа Арман Прюдом известен като Сюли Прюдом, е френски поет и есеист. Като ученик се е занимавал най – вече с математика, философия и класически езици. В ранните години от писателската кариера Прюдом е близък на литературната група „Парнас”. В повечето негови произведения преобладава песимистичният поглед над света. Въпреки това някои от известните му произведения се отличават с лиричност и хуманизъм.
През 1901г. Сали Прюдом получава Нобелова награда за литература преди всичко за високия идеализъм и за необичайното съчетаване на душевност и талант, за което свидетелстват неговите книги.

Продължете да четете в следния документ:

http://www.libshumen.org/files/Nobel.pdf


Няма коментари:

Публикуване на коментар