четвъртък, 30 януари 2014 г.

Чиклит

Чиклит е жанр на художествената литература, който отразява съвременния живот на жените (най-вече младите жени), често хумористично и лекомислено. Жанрът се продава добре; заглавията от чиклита оглавяват класациите на най-продавани книги, заедно с книги, посветени изцяло на чиклита.Въпреки че понякога включва романтични елементи, чиклитът не се възприема като подкатегория на любовния роман, защото връзката на героинята със семейството и приятелите й е също толкова важна, колкото и романтичната й връзка.

"Chick" е американски жаргон  за млада жена, а "lit" е съкратено от "литература".
Този термин се появява за първи път още през 1988 г. като университетски жаргон за предмет "Женски традиции в литературата." 
Жанрът се определя като пост феминистичен и втора вълна на феминизма, която отива отвъд възприемането на жената като жертва и включва множество преживявания като любов и ухажване.
Произведения като "Дневникът на Бриджит Джоунс" на Хелън Фийлдинг и "Сексът и градът" като книга превръщат чиклита във водеща тенденция в литературата. "Лов и риболов за дами" на Мелиса Банк се смята за един от първите романи-чиклит (който всъщност е сборник разкази), въпреки че терминът "чиклит" е бил често употребяван по времето на публикуването и (1999г.)
Терминът "чиклит" носи романтичния аромат на неудържимата младост, но в разговорния език това определение се използва често в ироничен смисъл,  заради произхода на думата и типа литература, която характеризира.
   Английското chicken literaturi  буквално означава "литература за пиленца", тоест за млади, наивни и лекомислени момичета. 
Например: "Своенравно, но напористо момиче, отива без много да му мисли в големия град, или постъпва в многонационална компания и в действието напред се забърква в невъобразими лични и служебни конфликти и усложнения, и накрая успява да се ожени за най-представителния мъж, който не е искал да я погледне до сюблимния момент. 

Като структура чикликът  често представя модерни, стилни, устремени към кариерата* героини, обикновено на възраст 20 - 30 години. В романите-чиклит, жените-героини често са обсебени от външния си вид или страдат от мания за пазаруване, напр. Кари Брадшоу, главната героиня в "Сексът и градът".

Като за най-точно определяне на жанра може да се каже, че чикликът е за жени, чиято женственост е основна тема на сюжета.(Според проф. Сюзън Ферис).


източник: Уикипедия


Няма коментари:

Публикуване на коментар