събота, 8 февруари 2014 г.

Най-старата и дълга поема в света

„Махабхарата“ е най-старата епопея в света и се състои от ок. 100 000 двустишия. Това я нарежда и сред най-дългите.
Главната сюжетна линия на забележителното произведение е изградена върху модела на играта на зарове, която е задължителен древен ведически ритуал за коронясване на владетеля, своеобразен символичен  инструмент за подреждане и обновяване на космическия и социалния порядък.
Създаването на знаменития епос започва около ІV в. пр. Хр., а впоследствие са правени множество добавки. Завършен е по време на династията на Гуптите през ІV в. Според легендата целият бил продиктуван на мъдреца Вяса от бог Ганеша. Днес някои учени са склонни да мислят, че Вяса е сборно име на много брамини, които са работили като автори върху текста. Освен разказвач, той е и сред главните действащи лица. Често го виждаме да съветва героите в момент на нужда. Основният сюжет на “Махабхарата” е за две воюващи помежду си династии на братовчеди – Пандавите и Кауравите.
Считаният за най-популярен индийски религиозен текст от 18 песни “Бхагавадгита” или “Гита” – “Песента на Бога”, е един относително кратък епизод от “Махабхарата”. Това е “светото писание” на хидуистката религия и основа на огромна коментарна литература.
Начало на “Махабхарата” е срещата на двете армии в “полето на дхармата”. Едва ли има по-лесен начин да се проумее що е дхарма – универсалният закон за чистата житейска истина, чийто символ е колелото, изобразено на националното знаме на Индия. Главният герой е най-славният воин – непобедимият Арджуна. Самият Бог Кришна кара неговата колесница. В диалог между двамата много достъпно се разкрива основната хиндуистка доктрина. Героят е разкъсван от противоречия, когато трябва да поведе армията си в бой и да пролее кръвта на свои събратя. Богът му разкрива, че негов основен дълг е да изпълни своето предназначение в момента – това, което се очаква от него като воин. В “Гита” намират тълкувание основни въпроси за морала, дълга, целта и смисъла на човешкия живот.

Източник: http://www.runitravel.com/



Няма коментари:

Публикуване на коментар