вторник, 21 януари 2014 г.

“МОЯТ ЧИЧО ОСУАЛД” от РОАЛД ДАЛ


Романът „Моят чичо Осуалд” е на уелския писател-хуморист от норвежки произход.
Главният герой  е младия Осуалд, който научава  случайно за най-силния афродизиак на света. Става дума за така наречената „суданска муха”, чийто прашец вдига значително потентността.
Искам да отбележа, че този роман е само за възрастни.
Амбициозният главен герой Осуалд купува сериозно количество от този прах на „суданската муха” и приготвя таблетки, в които инжектира определена доза от прашеца. Продава таблетките скъпо и успява да забогатее. Този младеж постъпва постъпва в Кеймбридж през 1913 г. Неговият преподавател проф. А. Уърсли го запознава подробно със своите научни разработки. Осуалд използва изключително тарикатски и хитро разработките на своя професор и измисля своя план за бързо забогатяване. Той инжектира мощния афродизиак в шоколадови бонбони на известната фирма „Престат”. Младият герой привлича за своя съучастница кресивата и сексапилна студентка Ясмин. Тя прелъстява успешно значителен брой известни мъже и продава   шоколадовите бонбони които активират  тяхната потентност, а сетне събира тяхната семенна течност. Идеята и планът на Осуалд е да продава скъпо тяхната семенна течност на жени, които биха желали да имат дете от велики личности или от гении. Спермата се събира чрез презервативи и се съхранява по специален метод, който е научна разработка на проф. Уърсли, който е запознат с тази идея и план.
Красивата Ясмин успява да прелъсти следните известни личности, и им дава от тези таблетки.
 Личностите са:
 * Алфонсо XIII, крал на Испания
* Пиер-Огюст Реноар, френски художник
* Клад Моне, френски художник
* Игор Стравински, руски композитор
* Побла Пикасо, испански художник
* Анри Матис, френски художник
* Марсел Пруст, френски писател
* Джеймс Джойс, ирландски писател и поет
и още 22–ма велики личности и монарси, сред които е цар Борис от България, Айнщайн, Фройд и много други.
Настъпва моментът на неразбирателство между съучастниците. Ясмин и проф. Уърсли се женят и изчезват с всички готови проби, като оставят на Осуалд само тези от Пруст.
Главният герой не пада духом и в стрес. За няколко години той успява да завладее напълно пазара и започва масово производство на таблетки за потентност. Бизнесът му процъфтява и осигурява на  младия мъж желаното богатство.
Искам да подчертая, че в книгата се чувства изтънчения хумор, който много подходящо е прокаран в романа. Книгата се чете изключително леко, увлича и заслужава да бъде прочетен, защото има много хумор.

© Николай Пеняшки – Плашков

Няма коментари:

Публикуване на коментар