петък, 14 февруари 2014 г.

Най-превежданият в чужбина български писател Георги Господинов мечтаел да стане градинар или пчелар

Словесна престрелка подпали наскоро съвременната ни литература. В окото на бурята е Георги Господинов, най-четеният български писател през 2013 г. Неговият триумф провокира мнозина майстори на перото да заговорят откровено за успеха на родната книжна арена. Писателят Александър Секулов определи Господинов във фейсбук като "абсолютен коледен кич и литературна пирамида". Подобна битка не се е случвала в българската култура от 6 г., когато т.нар. "млади" Мартин Карбовски и Тома Марков скочиха срещу "старите" Любомир Левчев, Стефан Цанев, Недялко Йорданов, Виктор Пасков. Разгоря се дискусия с много аргументи за и против приноса на Господинов в българската литература.
Кой кой е сред съвременните български писатели - това ще разказва рубриката ни "Новите български писатели" 

Георги Господинов (1968) е поет, писател и драматург, един от най-четените и най-превеждани български автори. Автор е на няколко книги с поезия, последната от които е антологията „Балади и разпади".
Неговият „Естествен роман" е публикуван на 23 езика досега, сред които английски, френски, немски, италиански, испански, чешки и др. Получава отзиви в издания като „Ню Йоркър", „Таймс", „Гардиън", "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и др. ". "
Le Courrier" (Женева) го нарича "машина за истории", а "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" го определя като "малък изискан шедьовър". "Ироник на отчаянието", така го определя известният "Нойе Цюрхер Цайтунг.
Книгата с разкази „И други истории" излиза на 7 езика и е в номинациите за най-престижната световна награда в жанра "Франк О Конър" и за наградата Ангелус, 2012. Негов разказ е избран за антологията "
Best European Fiction 2010", излязла в САЩ.
Романът "Физика на тъгата"(2012) спечели Националната награда за литература "Христо Г. Данов", наградата на читателите за най-купувана българска книга и националната награда „Български роман на годината". Италианското издание на романа е обявено единодушно от критици и литературни сайтове за едно от литературните събития на полуострова за 2013. „Какъв български писател!" възкликва един от големите италиански вестници Il Sole 24 Oro. Романът току що излезе на немски.
Заедно с Никола Тороманов издават графичния роман „Вечната муха" (2010).
Най-новите книги на Георги Господинов са сборникът с есета и истории „Невидимите кризи"...

продължете да четете от тук:
 http://www.24chasa.bg/

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар